Elever begejstrede for jernalderen

”Det er rigtig sjovt at prøve de ting, de gjorde i jernalderen”, siger Johanne Bjerg Dam, der er på besøg i Jernaldergården ved Heltborg Museum.

Her oplever hun sammen med resten af 4. klasse fra Bedsted Skole, hvordan det var at være barn i jernalderen, og de er begejstrede.

Dagen starter med, at eleverne skifter til tøj fra jernalderen, og så går det derudad med alle de praktiske gøremål, som børn og voksne havde i dagligdagen.

”Det sjoveste var at lave maden. Det var anderledes end normalt. Vi plukkede brændenælder, skvalderkål, mælkebøtter og ramsløg til at putte i kyllingesuppen”, fortæller Johanne Bjerg Dam, der i dagens anledning har fået et navn fra jernalderen og bliver kaldet ”Nanna”.

Kyllingesuppen blev kogt over åben ild og spist til frokost inde i jernalderhuset, der er helt uden vinduer.

”Her var jo intet supermarked, så man måtte gøre alt selv”, siger jernaldermor Charlotte B. Andersen, der også er museumsinspektør ved Thisted Museum.

Klasselærer Hanne Ifversen har styret jagten, hvor eleverne har skudt med bue og pil for at nedlægge et bytte.

”Det bliver meget mere levende, når de selv prøver. At få et jernaldernavn, at lave mad, male korn, være på jagt og være i smedjen”, siger hun.

Det historiske værksted i Jernaldergården ved Heltborg Museum kan bestilles ved at kontakte museet på 9795 2077. Der skal afsættes en hel dag til besøget. Læs mere på http://museumthy.dk/jernaldergaarden-i-heltborg.aspx 

Tekst og foto: Marie E. Kielsgaard