Jens Søndergaard

(1895-1857)

Jens Søndergaard blev født på Mors i 1895, men flyttede allerede som lille til Hurup, hvor faderen var cykelsmed.

Maleri af Jens Søndergaard

Gennem hele sit liv blev han ved med at vende tilbage til sin barndoms natur, hvor han har malet sine tidligste og nogle af sine sidste billeder.

Jens Søndergaard delte i mange år sit liv mellem en helårsbolig i København og et sommerhus i Bovbjerg, som han erhvervede i 1930. Året efter hans død blev det åbnet som museum.

I 1948 købte Søndergaard et hus i Stenbjerg, hvor han søgte til, når turistlivet i Bovbjerg blev ham for livligt.

Kunstakademiet stiftede Jens Søndergaard bekendtskab med i 1919-20, men uden større begejstring. Han måtte kæmpe for sin egenart, og i dag anses han med sit udtryksfulde billedsprog for at have været én af de vigtigste fornyere af den figurative kunst i mellemkrigstiden. Han modtog Eckersbergs Medalje (1931), Thorvaldsens Medalje (1946) og Guggenheimprisen (1956).

Udstillinger
Jens Søndergaards største udsmykningsarbejde findes på Thisted Bibliotek og består af syv store oliebilleder på lærred, bekostet af Ny Carlsbergfondet og fuldført i tidsrummet 1937-39. Motiverne til disse 2 x 3 m store billeder er hentet fra Thy og Mors. Navnlig det ofte anvendte motiv fra Ashøje med udsigt mod Vestervig Kirke og havet hører til de vellykkede. Der er motiver fra Sallingsund og Hanstholm Fyr og et pragtfuldt plantagebillede, ret forskellig fra Søndergaards øvrige produktion, men malet med stort mesterskab.

Statens Museum for Kunst ejer en virkelig god og repræsentativ samling af hans bedste arbejder, som bliver set af mange. Jens Søndergaards billeder er desuden kernen i Heltborg Museums kunstafdelig.

Jens Søndergaard var en ret sammensat natur, på samme tid både følsom og robust. På samme måde var alle hans billeder robust anlagte, men samtidig meget følsomme i det maleriske. På tomandshånd var han venlig og imødekommende, men skiftede ofte ganske væsen i en større forsamling og kunne blive både grov og brovtende, måske blot for at dække over en indre følsomhed og sårbarhed.