Majnar S. Nielsen

(1926 – 1987)

Majnar S. Nielsen debuterede i 1982 som 56-årig med romanen “Bagerens søn”, som angiveligt foregår i landsbyen Skelhøj.

Den lokalkendte thybo er dog ikke i tvivl om, at der er en vis lighed mellem Skelhøj og Koldby, hvor Majnar S. Nielsen – S. står for Sigfred – da også blev født i 1926 som søn af bagermester Karl Nielsen. Selv blev han også uddannet som bager, og som bager arbejdede han bl.a. nogle år i Sverige i halvtredserne.

Tidligere havde han også arbejdet i Island, hvor han for første gang traf en forfatter, nemlig Laxness, som han opsøgte for at vise ham nogle digte, han havde skrevet. For skrevet har han øjensynligt altid, digte, erindringskronikker, udkast. Først i firserne slog han omsider det brød op, der skulle blive til debutromanen.

“Rent mel i Posen”
I hans roman nr. 2 med titlen “Rent mel i posen” (1983) forlægges handlingen til en købstad. Det er under krigen, da Thy oplevede et boom, og bogens personer skildres som pragmatiske mennesker, der udnyttede, at der pludselig kom penge til egnen. De tog det arbejde, der kom.

Også for bagerne var tiderne gode. Majnar S. Nielsen har engang i et interview fortalt om, hvordan et enkelt konditori i Thisted på en søndag kunne sælge op imod 100 flødeskumskager. Under normale forhold ville det have været en enkelt eller to.

“Den enes død”
Den 3. roman hedder “Den enes død (1985). Vi er tilbage i Skelhøj og handlingen begynder umiddelbart før krigsafslutningen. Det er en bred skildring. Man møder de retfærdige, de selvretfærdige og man møder dem, der plumpede i under besættelsen.

Majnar S. Nielsen skrev endnu en roman “Tango i Torvegade” (1986), som med den for ham karakteristiske fortælleglæde skildre dagliglivet, som det former sig i en dansk provinsby.

Majnar S. Nielsen døde i 1987.