Kai Nielsen

(1926-

Kai Nielsen blev født i en gammel købmandsgård i Klitmøller i 1926.

Barndommen var en tid, som Kai Nielsen husker tilbage på med glæde. Selv om han af og til skulle cykle ud med varer, så var der tid til at lege og tage med ud at fiske hummere.

Der blev også tid til at spille fodbold, ofte var det kun med en tennisbold eller en kludebold. Når der blev spillet “rigtige” fodboldkampe, havde man dog en læderbold, der var snøret med sejlgarn. Kampene foregik på det sted, hvor der stadigvæk spilles fodboldkampe. Men forholdene var anderledes. Omklædningen foregik i kostalden på gården overfor, og inden kampen måtte spillerne ud for at fjerne koklatterne på banen, der var alt andet end jævn.

I 1948 fik han arbejde i en købmandshandel i Esbjerg, og fra det tidspunkt kom der fart på fodboldkarrieren. I løbet af et år havde han arbejdet sig op på Esbjergs bedste hold, der spillede i første division, landets fineste række.

Kai Nielsen nåede at blive topscorer for Esbjerg. Efter at have spillet 2. sæson for Esbjerg blev Kai Nielsen arbejdsløs og flyttede i 1951 til Skovshoved en halv snes kilometer nord for København. Skovshoved lå dengang i toppen af første division.

Kai Nielsen debuterede på landsholdet d. 21. september 1952 i en kamp mod Holland i Københavns Idrætspark, hvor der næsten altid var fyldt op til landskampe. Hollænderne førte 2-0 ved pausen, men alligevel lykkedes det Danmark at vinde kampen med 3-2. Allerede et par uger senere optrådte Kai Nielsen i den danske landsholdstrøje i Helsingfors, hvor danskerne tabte 2-1.

Da Kai Nielsen for tredje og sidste gang stillede op som venstre wing for det danske fodboldlandshold, foregik kampen igen i Københavns Idrætspark, og atter var kong Frederik på grønsværen for at hilse på spillerne. Denne kamp i juni 1953 var en fantastisk oplevelse, som købmandens Kai fra Klitmøller aldrig glemmer, selv om svenskerne vandt kampen 2-1.

Uddrag fra artikel af Svend Sørensen i Historisk Årbog 1997