I Thisted

Vestergade 22

De første film i Thisted blev vist af omrejsende filmforevisere, men i 1906 fik byen sin egen biograf, Biograf-Theatret. Den måtte dog lukke to år senere. Grunden til lukningen var sikkert, at der i 1907 kom konkurrence fra Kosmorama, som til gengæld holdt ud i tyve år. Biograf-Theatret havde til huse i Vestergade 22, mens Kosmorama blev opført som en ny bygning i gården bagved. Denne bygning eksisterer endnu.

Kinografen

Isenkræmmer Carl C. Kjær åbnede den 23. oktober 1910 Kinografen ved Lilletorv. Pressen var indbudt til forpremiere, og en avis gav følgende beskrivelse: Det store lokale, der gør et lyst og venligt indtryk, var godt opvarmet. En del af gulvet er skråt, således at de bageststående også ser udmærket. Billederne var gode og rolige. Rystede billeder var altså noget, man var vant til – og man stod åbenbart op! Forestillingerne var søndag kl. 4, 5, 7, 8 og 9 og hverdage kvarter over otte og kvarter over ni. Efter lukningen af Kinografen i 1914 blev det gamle hus revet ned, og i 1919 opførte C. Kjær det nuværende hus og indrettede støbegodsudsalg (nu cykel-forretning).

Palæ -Teatret

På hjørnet af Rosenkrantzgade og Skovgade åbnede Olga og Herluf Thomsen den 7. marts 1919 en helt ny biograf. Avisen gav den et godt skudsmål: Den nye biograf, der har fået det flotte navn Palæ-Teatret, er praktisk og tidssvarende indrettet, lokalet er rummeligt og hyggeligt og tilfredsstiller, såvidt vi ved et hastigt besøg kunne se, alle rimelige fordringer. Da biografen åbnede, kostede pladser i salen 50 øre for voksne og 30 øre for børn. Palæ-Teatret viste sin sidste film d. 4. juli 1965. Derefter blev bygningen jævnet med jorden og arealet omdannet til parkeringsplads.

Olga Thomsen huskes endnu af mange som “Palæ-Olga”. Hun havde et iltert sind, men hun var også et hjælpsomt menneske. Maren Olga Tiedemann blev født i Esbjerg d. 5. december 1897.

Allerede som barn begyndte hun som biografpianist, og i den egenskab mødte hun Herluf Thomsen. Han blev født d. 16. juni 1890 i Nykøbing Mors, hvor faderen i 1910 åbnede Kosmorama.

Herluf Thomsen rejste rundt med tivoli og rejsebiograf. På en sådan turné mødte han Olga i Esbjerg, og hun tog med ham som fast pianist og senere som livsledsager. I 1918 rejste de til Thisted, hvor de byggede Palæ-Teatret.

Olga og Herluf Thomsen var ikke plaget af spidsborgerlige leveregler. Han havde været gift før, og de havde to børn sammen, da de giftede sig i Skinnerup kirke d. 6. maj 1922. I 1924 købte de villaen Rosenborg, der lå i Rosenkrantzgade lige over for Palæ-Teatret. Fy og Bi-film var i 20’erne populære verden over.

Da Kosmorama havde eneret på at vise disse film, lavede Herluf Thomsen sin egen Fy og Bi-film i 1924. Filmen fik titlen “Valter og Busters uheldige besøg”. Han stod selv for de få dages optagelser, der vakte opsigt i Thisted. Palæ-Teatret var også én af de første danske biografer, der anskaffede rigtig fremviser til talefilm. Ægteskabet fik imidlertid en alt for brat afslutning. Allerede d. 18. september 1937 døde Herluf Thomsen, kun 47 år gammel. Efter sin mands død førte Olga Thomsen Palæ-Teatret videre i 28 år. Det var lidt af en bedrift, at hun klarede de mange opgaver. Efterhånden fik hun dog hjælp af sin ældste søn, Carlo Thomsen.

Olga Thomsen var aktiv på mange måder Hun lagde mange timer i Røde Kors og var desuden en dygtig pistolskytte. Og som rytter var hun en kendt skikkelse i bybilledet. Ofte var hun omgivet af løbende børn, der elskede at drille hende. Hun skældte ud, men som det var typisk for hende, så fik børnene ofte penge til en is. Drillerier forekom også i biografen, hvor det var en yndet sport at betale med så store pengesedler, at byttepengene slap op. Olga Thomsen solgte villaen i 1962 og flyttede til Solbakkevej, men hun fortsatte med at drive Palæ-Teatret indtil lukningen i 1965. Hun døde på plejehjemmet Kristianslyst i 1976.

Royal-Teatret

Georg Pors blev født d. 12. juli 1897. I sine unge dage var han i Frankrig i nogle år. I 1924 slog han sig ned som boghandler i Thisted, og i 1929 fik han bevilling til at drive Royal-Teatret. Den første film på repertoiret var “Den blodrøde Cirkel”. I 1931 begyndte Georg Pors at udgive “Jul i Thy”.

Han tog selv ud i kiosker og boghandeler for at sælge dette julehæfte, som stadigvæk udgives. 1. januar 1937 afstod Georg Pors boghandelen til Carl Balleby, mens han selv helligede sig biografen, som han først afstod i 1970. Det følgende år flyttede han sammen med sin kone til København, hvor han døde d. 26. april 1979. Pors drev biografen i næsten 42 år. I 1970 overgik den til hoteldirektør Knud Hauvig, der gav den gamle biograf en nænsom restaurering. Fra begyndelsen af 70’erne fungerede Royal-Teatret som en afdeling af Kino. Royal-Teatrets tid som biograf sluttede d. 19. december 1983 med filmen “Dyrlægens Plejebørn”.

Kino

Omkring årsskiftet 1967-68 var der premiere i en splinterny biograf i Thisted med plads til 500 mennesker. Kino havde helt moderne udstyr og kunne bl.a. vise de store 70 mm film. Kino ejedes af Gunnar Obel, der også var filmproducent og filmudlejer. Det var derfor naturligt, at en stribe film fra Obel Film fik danmarkspremiere i Kino. Gunnar Obel var i mange år den eneste filmudlejer i Danmark uden for København.

Kino blev 1980 overtaget af Per Horn, der i 1983 ombyggede biografen til tre sale og dermed ændred navnet til Kino 1-2-3.

I 1991 blev Kino overtaget af Snedsted Bio ved Anny Gade Nielsen.

OLSEN-BANDEN I THY

11.-13. august 2006 blev der i Thy afholdt Olsen-Banden event i Thy. Initiativer udgik fra KINO i Thisted, og arrangementet blev en succes. Morten Grunwald afslørede biografens nye Olsen-Banden silhuette, og man kunne bl.a. se Olsen-Bandens dragter i en udstilling på Thisted Museum.

Der blev også udgivet et hæfte, hvor man se, hvilke steder i Thy der blev lavet optagelser i 1971 til den 3. film, Olsen-Banden i Jylland.