Heksekompagniet i Ydby

Der må have været røre i sognet i 1621, da en halv snes kvinder og nogle medhjælpende mænd blev beskyldt for trolddom på Refs Herreds Ting.

Hovedpersonen var en gammel kone ved navn Maren Fly. Men under sagens forløb søgte hun at få en anden kvinde stillet i forgrunden, nemlig Else Christensdatter i Ydby præstegård.

Maren Fly hørte åbenbart ikke til den fåmælte natur. Hendes tilståelse og beskyldninger var mange. Ifølge en skriftlig bekendelse har hun tidligere utiltvunget sagt i præsters og dannemænds påhør, at Else Christensdatter for 12 år siden fik hende til at danse tre gange avet omkring Ydby kirke. Derefter kom Fanden til som en stor, sort, raget hund uden hale og klappede hende på ven¬stre skulder.

De fleste af Maren Fly’s tilståelser gjaldt foruden Else Christensdatter også Maren Madsdatter og Anna Sørensdatter.

I 1615 ville disse fire forgøre Else Nielsdatter fra »Brændgård«. Dertil brugte de et voksbarn, der havde været båret og »født« af en helt femte kvinde. Dukken blev herefter døbt af en mand for at skabe forbindelse mellem figuren og Else Nielsdatter. De fire kvinder satte derefter ild til voksbarnet og anbragte det ved nordsiden at Else Nielsdatters kålgårdsdige. Else Nielsdatter blev straks syg, og der gik hul på hendes venstre side, så man kunne se hendes indvolde, før hun døde. Ifølge Maren Fly gjorde heksene denne grufulde gerning, fordi Else Christensdatter ville have haft »Brændgaard« til sin datter. Men Else Nielsdatter gik i vejen for hende.

Vidnerne var ikke enige med Maren Fly. De var enige om, at hun var hovedpersonen i komplottet. Selv om hun til sidst tilbagekaldte nogle af beskyldningerne, blev hun kendt skyldig i trolddom, og Landstinget i Viborg stadfæstede dommen. De øvrige, som Maren Fly havde inddraget, blev alle frikendt.