Et drama

Thy er guld værd!

Et drama i 3 akter

De gamle sagn fortæller, at der er gemt flere guldskatte i Thy. Tænk, alle disse rigdomme, kan de få lov til bare at ligge der, uden at nogen rører en finger? Nej!! En udenlandsk forbryderbande er kommet på sporet af disse guldskatte.

Thisted politi har anholdt en mystisk person på et hotel i Vorupør. Han kalder sig professor Hugo, men er ellers ikke meget for at udtale sig. Hotelværten mener, han er professor i fup og svindel.

Vi har ringet og spurgt politiet, hvilke oplysninger man har fået ud af den mystiske professor. Dertil siger kriminalinspektør Orla Lund Madsen:

Professor Hugo taler dårligt dansk, når han altså siger noget. Og det er ikke meget. Men vi har selvfølgelig ransaget hans ejendele, der begrænser sig til få ting, som kan være i en sort dokumentmappe.

Hvad er det for nogle ting?

Mest papirer med tegninger og mærkelige tegn. Vi har spurgt på museet, og de siger, at tegnene er en blanding af oldgamle skrifttegn. Der er både runer, kileskrift og egyptiske hieroglyffer. Det er med andre ord hemmelige koder. Vi fik det råd på museet at kontakte en ekspert på området. Det har vi så gjort, og det forventer vi os meget af. Det er nemlig ingen ringere end den superdygtige Pit-Pit. Han er netop landet i lufthavnen i Tved sammen med Kaptajn Maddock. En patruljevogn holder allerede klar derude med en kopi af professor Hugos papirer.

Det lyder spændende, hr. kriminalinspektør. Kan vi hjælpe ham?

Sjovt nok, at I lige skulle spørge om det. Hr. Pit-Pit har anmodet om hjælp fra skolebørn, der har adgang til Internettet. Han får brug for hurtigt at skaffe sig oplysninger om Thy og Hannæs. Politiet har truffet aftale med lokalradioen, NVR, der straks vil bryde ind i radioudsendelsen, hver gang Pit-Pit og har noget at spørge om. Radioens Thorkild Hageløs følger ham i tykt og tyndt. – Hov, hvad er det?!! Jeg tror, der sker noget allerede nu i radioen.

1. AKT
Hanstholm Fyr

RADIOSPEAKEREN

Du lytter til NVR. Vi hørte her ”Hvis tårer var guld”. Nu skal vi over til – nej, det skal vi ikke, kan jeg se her på skærmen. Pit-Pit har ringet. Han har allerede brudt koden til de hemmelige papirer. Det er dog utroligt, hvad den knægt kan finde ud af. Han har også nået at ringe til skolekonsulenten på rådhuset i Thisted. Palle Holm hedder han. Her har han fået det råd at bruge den web-side, der er lavet af Museum, Arkiv og Skolevæsenet. Vil man hjælpe Pit-Pit, så skal man bruge web-adressen wwwXXX. Mens alle kvikke skoleelever finder den frem, skal vi høre en melodi fra filmen ”Det gamle guld”.

(musik)

Det var så gode gamle Peter Malberg i duet med Ib Mossin, der som bekendt kommer fra Vangså her i Thy. Nu skal vi en tur ud til Hanstholm fyr. Vi har vores udsendte medarbejder Thorkild Hageløs med os på mobiltelefon. Kan du høre mig, Thorkild?

THORKILD HAGELØS

Hvad siger du? Ja, selvfølgelig kan jeg høre dig. Jeg er kravlet op i Hanstholm fyr sammen med Kaptajn Maddock, så lytterne må undskylde, hvis jeg lyder lidt forpustet. Kaptajn Maddock er travlt optaget af at åbne en gammel skibskiste. Åbne er måske for meget sagt, men han gør da forsøget. Har du problemer Kaptajn Maddock?

KAPTAJN MADDOCK

Ålekvabbe! Hanreje! Den elendige fiskekasse er forsynet med en cykellås. Noget så barnligt! En cykellås med en talkode. Og så står vi her og mangler nogle elendige arabiske tal. Jeg har foreslået, at vi smider hele skidtet ud fra fyrtårnet. Så skal den nok åbne sig.

THORKILD HAGELØS

Tak til Kaptajn Maddock. Lad os spørge Pit-Pit. Han sidder på gulvet bøjet over professor Hugos papirer. Finder du ud af noget, hr. Pit-Pit?

PIT-PIT

Både ja og nej. Jeg har fundet ud af at læse kodeskriften. Men kodeskriften består af et spørgsmål, som man skal svare på for at få koden til låsen på kisten. Der spørges om datoen og årstallet for, hvornår Hanstholm fyr begyndte at lyse. Jeg aner ikke, hvornår det forbistrede fyr udsendte sine første stråler. Her har jeg brug for hjælp, og det skal være nu!

THORKILD HAGELØS

Godt gået, Pit-Pit. Med andre ord: hvilken dag, måned og år lyste Hanstholm fyr første gang? Tilbage til studiet. Thorkild Hageløs, NVR, Hanstholm.

RADIOSPEAKEREN

Tak til Thorkild. Jeg kan oplyse, at Pit-Pits telefonnummer er faxet ud til alle skoler. Du kan bare aflevere svaret til din lærer, så sørger han eller hun for, at Pit-Pit får svaret hurtigere end straks i sin mobiltelefon. Jeg sidder med et hæfte, der oplyser om MAS. Hvis man klikker på Steder i Thy, så er der et punkt med Seværdigheder. Prøv at klikke her. Jeg vil gætte på, at Hanstholm er markeret med en rød prik på kortet. Imens vil vi andre svælge i temaet fra James Bond-filmen Goldfinger. Værsgo’ Tina Turner.

(Musik)

Undskyld at vi bryder ind i musikken. Vi stiller direkte om til Hanstholm fyr.

THORKILD HAGELØS

Takket være en kvik elev fra Hillerslev skole har vi allerede fået løst koden. Jeg er ved at revne af nysgerrighed, Pit-Pit. Hvad er der i kisten?

PIT-PIT

Jeg er så kisteglad, Thorkild. Nu skal du se, hvad jeg har fundet. Kig engang!

THORKILD HAGELØS

Hov, hov! Sigt ikke på mig, Pit-Pit. Sådan en seksløber kan gå af ved et uheld.

PIT-PIT

Seksløber, hvad er det for noget tegneseriesnak. En Colt 45, det er, hvad det er. Og du behøver ikke være bange, der er ingen krudt i. Der er kun én patron i kammeret, og i den er der kun et stykke papir.

THORKILD HAGELØS

Står der noget på papiret?

PIT-PIT

Ja, der står, hvor vi kan finde nogle flere patroner. Der er to patroner i jættestuen, står der. Hvad pokker er en jættestue?

THORKILD HAGELØS

Det er vist en gravhøj af en slags.

PIT-PIT

Gravhøj, siger du. Altså en pyramide. Er der mange pyramider i Thy?

THORKILD HAGELØS

Der er ingen, hr. Pit-Pit. Og der findes kun én jættestue i Thy. Det ved jeg tilfældigvis, fordi vi havde det som quiz-spørgsmål i radioen den anden dag. Lundehøj hedder den.

PIT-PIT

Glimrende. Hvor ligger den?

THORKILD HAGELØS

Æh, øh, altså, jeg plejer at stille spørgsmål, ikke at besvare dem.

PIT-PIT

Vi må havde det opklaret hurtigst muligt. Nogen må da for pokker kunne finde ud af, hvor den elendige pyramidehøj ligger. Vi skal have den nøjagtige adresse, så vi ikke spilder tiden.

THORKILD HAGELØS

Vent, vent, vi må have kaptajn Maddock med – Pit-Pit er allerede på vej ud til den ventende patruljevogn. Pyha, vi stiller tilbage til studiet i Thisted.

RADIOSPEAKEREN

Som tidligere nævnt kan alle skoler ringe til Pit-Pit’s mobiltelefon. Lad os håbe, at nogen finder ud af, hvor Lundehøj ligger. Noget falder mig ind. Hvis der kun er én jættestue i Thy, så må det da være en seværdighed. Nå, lad os håbe, Pit-Pit er kørt i den rigtige retning. Som en rigtig sporhund har han fået færten af sit bytte. Bolden ruller, kunne man også sige. Det er i hvert fald titlen på det næste stykke musik, en gammel traver fra 60’erne, hvor Guld-Harald ruller sig ud.

(Musik)

Ikke flere opkald, tak. Pit-Pit har fået adressen og er på vej sydpå. Hov, for resten så må vi nok væbne os med lidt tålmodighed, inden vi hører fra Thorkild igen. Jeg kan anbefale af slappe af med ti armbøjninger og tyve knæbøjninger.

2. AKT
Lundehøj

RADIOSPEAKEREN

Kan du høre mig, Thorkild? Telefonforbindelsen er vist dårlig. Jeg prøver at skrue op. Hallo Thorkild, er du der?

THORKILD HAGELØS

Hjælp! Han sidder fast, Kaptajn Maddock sidder fast.

KAPTAJN MADDOCK

Himmel og hav, hundestejler og havmåger. Av, for katten. Hvem skulle tro, man kunne blive fanget i sådan en grønskoldet bunke jord. Hiv nu, Pit-Pit. Sådan, det lettede.

THORKILD HAGELØS

Som det måske er gået op for lytterne, så sidder Kaptajn Maddock fast i indgangen til Lundehøj. Heldigvis er han vist kommet fri nu. Vi nåede hurtigt frem til Lundehøj, takket være Louise fra Snedsted skole. Nu skal vi bare se at finde nogle patroner. Pit-Pit kravler allerede rundt. Det er han nødt til, for man kan ikke stå op i sådan en jættestue. Finder du noget, Pit-Pit?

PIT-PIT

Ja, 2 patroner pakket ind i et skræppeblad. Vi har allerede fundet 1 patron i Hanstholm, her er 2 patroner – så er der garanteret 3 patroner et andet sted.

THORKILD HAGELØS

1, 2, 3 – det giver 6. Det passer lige til seksløberen.

PIT-PIT

Har jeg ikke sagt, at det er en Colt 45.

THORKILD HAGELØS

Undskyld, hr. Pit-Pit. Jeg kan se, at du er ved at fiske nogle sedler ud af patronerne.

PIT-PIT

Ja, tag lige og lys med lommelygten. Lad os se, hvad der er skrevet. Aha, første bogstav i et fornavn. Så er det garanteret en 5-kode. Der er et bogstav i hver af de sidste 5 patroner, og så skal de sættes sammen til et kodeord. Tænkte jeg det ikke nok, noget så simpelt som et kodeord, og så kan vi finde guldet.

THORKILD HAGELØS

Hvad er det første bogstav?

PIT-PIT

Det er jo det, vi skal finde ud af. Det er første bogstav i fornavnet på biografkonen i Hurup.

THORKILD HAGELØS

Der er ingen biograf i Hurup, så meget véd jeg da.

PIT-PIT

Det har der nok været. Sig til lytterne, at de skal finde ud af det.

THORKILD HAGELØS

Nu har du jo sagt det. Men okay, jeg skal gerne gentage det. Vi skal bruge første bogstav i fornavnet på den dame, der har haft biografen i Hurup.

PIT-PIT

Ja, og skriv så bogstavet ned på et stykke papir og gem det. Vi har ingen gavn af bogstaverne, før vi har dem alle 5.

THORKILD HAGELØS

Jeg håber, lytterne stadig er med os.

KAPTAJN MADDOCK

Det håber jeg sandelig ikke. Hø, hø! Vi kan næsten ikke være flere herinde i denne fordømte jættestue.

THORKILD HAGELØS

Nå, men så håber jeg, lytterne kan høre os. Men hr. Pit-Pit, mon ikke lytterne gerne vil vide, hvad der står på den anden seddel.

PIT-PIT

Det vil jeg også. Tag lige og lys med lommelygten. Kaksikuksimås!! Tænke jeg det ikke nok. Et efternavn! Nu har vi haft et fornavn, så skal vi selvfølgelig også bruge et efternavn.

THORKILD HAGELØS

Efternavnet på biografdamen?

PIT-PIT

Nej, efternavnet på en kæmpe, der bor inde i et bjerg. Bulbjerg står der. Jeg vidste ikke, der var bjerge i Danmark.

KAPTAJN MADDOCK

Hvor skal de ellers gøre af alle kæmperne!

THORKILD HAGELØS

Bulbjerg, den er god nok. Jeg har været der flere gange.

PIT-PIT

Så skulle det vel være en smal sag at finde den kæmpe. Det er også nok, hvis vi finder første bogstav i hans efternavn.

THORKILD HAGELØS

Når det er en kæmpe, så er det nok et mærkeligt navn. Til lytterne skal vi lige sige: husk at skrive bogstavet ned.

PIT-PIT

Og du skal huske at tage lygten med, hr. Thorkild Mageløs, for nu kører vi til Bulbjerg.

THORKILD HAGELØS

Selv om jeg ingen mage har for tiden, så hedder jeg altså ikke Mageløs, men Hageløs. Nok om det, jeg må skynde mig. Slut herfra.

RADIOSPEAKEREN

Tak til Thorkild. Forbindelsen til Lundehøj var jo upåklagelig. Jætterne har nok lagt højen på et højt sted, fordi de døde skulle have kontakt med omverdenen. Mens vi har sendt fra Lundehøj, har jeg været ude at surfe på Internettet. Jeg har set, der står noget om biografer i Andre emner i hovedmenuen under Historie. Længere nåede jeg ikke. Det skulle ikke undre mig, om man kunne finde ham kæmpen i et eller andet sagn. Nå, nu ikke mere snak. Vi skal i stedet lægge øre til en række guldplader. Vi smækker først en skive på med Gustav Winckler, der engang havde et hit med en sang om en guldring. Hør bare!

3. AKT
Bulbjerg

RADIOSPEAKEREN

Nu sker der noget. Thorkild er du der? Du er på!

THORKILD HAGELØS

Undskyld, men jeg hører ikke så godt, lige nu altså. Jeg har propper i ørerne, fordi vi er kørt i en rasende fart, med udrykning og det hele – bah buh, bah buh! Man bliver helt tummelumsk og ør i hovedet. Heldigvis kunne vi køre helt herop på Bulbjerg. Hvis lytterne tror, de kan høre havets brusen, så er det snyd – det er bare kaptajn Maddock, der trækker vejret. Kaptajn Maddock, hvorfor hiver De så kraftigt efter vejret?

KAPTAJN MADDOCK

Splitte mine bramsejl, hr. Skægløs. Kan du ikke mærke det! Det er havluften – den velsignede havbrise løsner alt djævelskab nede i lungerne. Slim, spyt, krabber, cigarstumper og alt andet utøj river sig løs og kæmper for livet. Host, hark! Det er næsten ikke til at hive luften ned i lungerne. Er det ikke herligt!

THORKILD HAGELØS

Jo, kaptajn, bare ikke at høre på. Sig mig, hvor er Pit-Pit blevet af?

KAPTAJN MADDOCK

Den lille guldgraver snuser rundt inde i bunkeren derhenne. Jeg foretrækker at blive herude i havluften.

THORKILD HAGELØS

Kære lyttere, lad os bevæge os hen mod bunkeren. Så vidt jeg ved er den bygget af tyskerne under 2. verdenskrig. Jeg nærmer mig nu indgangen. Jeg har læst i en bog om Viborg amt, at der har ligget et badehotel her på Bulbjerg engang. Hvis min stemme runger, så er det, fordi vi nu er på vej ind…

(Forbindelsen afbrydes)

RADIOSPEAKEREN

Der røg forbindelsen vist. Den kunne nok ikke klare bunkerens tykke betonmure. Men vi bliver hængende på. Han kommer vel ud igen. Imens kan…

THORKILD HAGELØS

Hov, vent nu lidt. Hvorfor så travlt med at komme ud.

PIT-PIT

Sådan en amatør, du kan nok forstå, der er ingen der kan høre os inde fra bunkeren.

THORKILD HAGELØS

Okay, men så er jeg altså tilbage hos jer, kære lyttere. Thorkild Hageløs, NVR Bulbjerg. Alle er sikkert spændt på at høre, om de fandt nogle patroner inde i bunkeren?

PIT-PIT

Ja, hele tre, akkurat som forudset. Og tre nye sedler med tre nye spørgsmål. Hvis vi kan finde svarene på dem, så har vi alle bogstaverne til kodeordet.

THORKILD HAGELØS

Hvad står der på sedlerne. Sig frem, beret, fortæl!

PIT-PIT

Den første seddel drejer sig om Vestervig kirke. På kirken findes der et solur forsynet med tre bogstaver. Vi skal bruge det sidste af de tre bogstaver.

THORKILD HAGELØS

Husk at notere bogstavet sammen med de to, der var i forvejen. Og hvad står der så på den næste seddel, hr. Pit-Pit?

PIT-PIT

I Thisted har der været en kendt redaktør og politiker, der hed Aaberg. Han var også borgmester i Thisted. Vi skal have fat i det allerførste af hans fornavne, og skal vi tage det første bogstav.

THORKILD HAGELØS

Med andre ord det første bogstav i redaktørens navn.

KAPTAJN MADDOCK

Sådan et par elendige alkymister. Nu har vi fire bogstaver, det må være nok til at finde kodeordet.

PIT-PIT

Du skuffer mig, kaptajn Maddock. Du ved da, at det sidste bogstav i en 5-kode altid er det vigtigste.

THORKILD HAGELØS

Hvad står der så på den sidste seddel?

PIT-PIT

Der står, at vi skal finde første bogstav i navnet på et sogn, der ligger nord og vest for Lodbjerg sogn. Hov, der er noget på den anden side af sedlen. Lad mig se – der ligger et gammelt voldsted i sognet, står der.

THORKILD HAGELØS

Altså første bogstav i et sognenavn. Når vi har fundet det, så har vi jo alle fem bogstaver til kodeordet.

KAPTAJN MADDOCK

Død og kritte, der kommer en bil drønende dernede. Den ser farlig ud.

PIT-PIT

Lad os se at komme af sted.

THORKILD HAGELØS

Hvor kører vi hen? Og hvad med kodeordet?

PIT-PIT

Send en e-mail til Thisted Museum med løsningen. Vi kører derind nu. Her er nogle gamle kort, som vi kan få brug for.

THORKILD HAGELØS

Hvad med e-mail-adressen?

PIT-PIT

Den har de inde på radioen. Kom så kaptajn, nu gælder det om at komme først.

KAPTAJN MADDOCK

Tøv en kende, Pit-Pitsen. Nu har vi jo taget alle sedlerne, så kan de langnæsede spioner ikke finde frem til kodeordet, hø-høhø-hø.

PIT-PIT

Nu er du jo dum oppe i styrehuset, kaptajn Maddock. Sådan nogle karle vil altid være på den sikre side. Derfor har de læst sedlerne, men ikke fjernet dem. Så kunne nogle andre overtage eftersøgningen, hvis de blev udsat for vanskeligheder. Nu skal vi bare have fundet guldet, inden det bliver mørkt. De kan ikke grave ved højlys dag. Men det kan museet – her er de eksperter i udgravninger. Kaptajn, vi er dem, der er kørt!

THORKILD HAGELØS

Ja, tilbage til museet – nej, øhh – tilbage til studiet. Slut herfra, Thorkild Hageløs, NVR, fra toppen af Bulbjerg.

RADIOSPEAKEREN

Tak til Thorkild, der var med os fra Bulbjerg. Som der blev sagt, så har jeg e-mail-adressen, som kodeordet skal sendes til. Den er: thistedmuseum@mail.tele.dk og husk: jo hurtigere des bedre. – Hør! Hvad er det, der toner frem i baggrunden. Det er da vist temaet fra Den lyserøde Panter.